Geschreven door: Mirjam Nelisse – VVD Provinciale Statenlid Zuid-Holland
Foto: Energiebijeenkomst met Mark Harbers en Mirjam Nelisse in RES regio Midden-Holland
Fossiele brandstoffen zijn eindig en de gaswinning in Groningen stopt vanwege de aardbevingen. We moeten dus overstappen op andere vormen van energie. Duurzame, hernieuwbare energie om ons te voorzien van elektriciteit en warmte, maar ook van brandstoffen voor onze voertuigen. Hoe gaan we dat doen?
We zijn nog bezig met de uitvoering van de opgave uit het Energieakkoord: 735 MW in Zuid-Holland waarvan 225 MW op Goeree-Overflakkee. Een zeer grote opgave die ook op veel weerstand onder de inwoners kon rekenen. En nu dient de nieuwe opgave uit het klimaatakkoord zich alweer aan: 35 TWh in Nederland.
Het idee van deze opgave is dat die bottom-up, dus vanuit de regio’s, met draagvlak van de inwoners, wordt uitgevoerd. Nederland is hiervoor opgedeeld in 30 RES regio’s, regio’s die gezamenlijk een Regionale Energie Strategie moeten opstellen. De Regionale Energie Strategie (RES) is een plan waarin het bod van de regio wordt gedaan, het deel van de 35TWh die die regio kan en wil opwekken. In Zuid-Holland zijn 7 van die regio’s, variërend in samenstelling van één tot 22 gemeenten. Goeree-Overflakkee is één van die regio’s.
In de afgelopen periode is binnen de regio’s hard gewerkt aan de RES. Is met raadsleden, waterschapsleden en Statenleden in gesprek gegaan. En is onderzoek gedaan onder inwoners waar wel en geen draagvlak voor is of er zijn al bijeenkomsten met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties geweest. Inmiddels druppelen de RESsen van de diverse regio’s binnen.
Ik maak me zorgen over Goeree-Overflakkee. Daar zijn nog geen bijeenkomsten voor de inwoners, noch voor de volksvertegenwoordigers geweest. En ik vind, zeker na de wind-op-land opgave, dat hier twee dingen ontzettend belangrijk zijn:
1) niet nog meer windmolens dan de afgesproken 225 MW en
2) extra opwek alleen met draagvlak onder de inwoners.
Samen met de VVD raadsfractie op Goeree-Overflakkee zetten wij in op snel meer informatie over de inhoud en het proces. Want wij willen niet “tekenen bij het kruisje”, maar een breed gedragen RES hebben met grote betrokkenheid van de inwoners. De komende weken en maanden zijn daarin cruciaal.