De veranderingen in de samenleving hebben ook gevolgen voor onze veiligheid. Ouderen wonen langer thuis, er is sprake van ondermijning en drugscriminaliteit. Maar ook de plaatsing van windmolens, elektrische of (op termijn) zelfsturende auto’s, drones of bijzondere vormen van energieopslag zorgen voor nieuwe uitdagingen voor bijvoorbeeld brandweer of andere hulpdiensten. Het is belangrijk dat de politie, boa’s en Veiligheidsregio in staat blijven om ons veilig te houden.
Ondermijning heeft hierbij onze specifieke aandacht. Dit gaat om vormen van criminaliteit, waarbij de grenzen tussen de bovenwereld en de onderwereld vervagen. Criminelen richten voor hun activiteiten bedrijven op, vragen vergunningen aan en huren en kopen panden. Ondermijning is een probleem dat de maatschappij en het ondernemersklimaat verzwakt en uiteindelijk zelfs ontregelt. Goeree-Overflakkee is daarbij kwetsbaar gezien de vele jachthavens, landbouwschuren, vakantieparken en bedrijventerreinen die onze gemeente rijk is. Een landelijk onderzoek laat zien dat één op de vijf boeren wel eens is benaderd door drugscriminelen die een lege schuur zoeken. Het onderwerp komt aan de orde in regionale overleggen, maar we willen hier serieuze aandacht voor op gemeentelijk niveau.
De mogelijke gevolgen van klimaatverandering, zoals grotere regenbuien, toenemend overstromingsgevaar door (versnelde) zeespiegelstijging en pieken in rivierwaterafvoer, raakt een deltagemeente als de onze direct. Er circuleren verschillende plannen van overheidswege en onderzoeksinstellingen, maar ook diverse burgerinitiatieven. We zorgen dat we als gemeente betrokken zijn en de veranderingen ons niet laten overkomen.
- We zetten een Lokale Ondermijning Tafel op waarbij alle relevante partijen aan tafel zitten (gemeente, politie, openbaar ministerie, FIOD, Regionaal Informatie- en Expertise Centrum etc.). Hier worden keuzes gemaakt en geprioriteerd. De partijen delen ook actief informatie met elkaar om ondermijning tegen te gaan (binnen de wettelijke kaders).
- De gemeente informeert ondernemers over de mogelijkheden om hun werknemers te leren illegale activiteiten sneller te herkennen, zodat zij bijvoorbeeld kunnen weigeren een schuur, hotelkamer of auto te verhuren, contant geld aan te nemen of de aanschaf van inbrekerswerktuigen melden.
- We pleiten bij de politie voor de inzet van een ‘digitale wijkagent’: een agent die online weet wat er speelt, in contact treedt met jongeren en ook benaderbaar is voor deze groep.
- Wij zijn voorstander van het inzetten van boa’s voor controle en handhaving van verkeersdelicten. Dit vraagt aanpassing van landelijke regelgeving.
- Vandalisme en overlast zijn uit den boze. De gemeenschap is jaarlijks veel geld kwijt aan het repareren van opzettelijk vernielde (gemeentelijke) eigendommen. De pakkans voor daders wordt vergroot door verruiming van het aantal boa’s en cameratoezicht in probleemgebieden. De schade wordt verhaald op de veroorzakers.
- Het afsteken van siervuurwerk tijdens Oud & Nieuw blijft mogelijk.
- We zijn voorstander van initiatieven van inwoners voor buurtpreventie.
- We gebruiken onze contacten in Tweede Kamer en Europees Parlement om te lobbyen dat de inzet van vrijwillige brandweer mogelijk blijft.
- De gemeente zorgt ervoor actief betrokken te zijn en geïnformeerd te blijven over de publieke en private waterveiligheid- en klimaatplannen in de Zuidwestelijke Delta en ziet erop toe dat de belangen van het eiland en de inwoners voldoende worden meegenomen in het traject tot besluitvorming.