Het jaarlijkse moment waar wij als bloembollen kweker naar uit kijken is begonnen, de oogsttijd. Een tijd wat bekend staat om de vele werkuren, drukte op de polderwegen en extra personeel voor op het land en in de schuur. Laat het nou momenteel vanwege het Coronavirus af te raden zijn om met grote groepen mensen bij elkaar te zijn… een lastige maatregelen als je bedrijf tijdens de oogsttijd van 2 naar 50 medewerkers opschaalt.
Om het risico op verspreiding van het virus zo goed mogelijk te voorkomen hebben wij de weken voor de oogstperiode ons hoofd gebogen over allerlei mogelijke aanpassingen op ons bedrijf. Uiteindelijk bleven er een aantal, enigszins werkbare, maatregelen over: het instellen van looproutes waarbij sommige delen éénrichtingsverkeer worden, extra sanitaire voorzieningen huren, plastic schotten bij de lopende band plaatsen zodat medewerker voor en naast hen afgeschermd worden van hun collega, steekproefsgewijs medewerkers vragen naar mogelijke gezondheidsklachten en hen eventueel temperaturen. We hebben dit jaar zelfs een medewerker die elke pauze koffie gereed zet zodat er geen lange wachtrijen voor de automaten komen.
Al met al fikse veranderingen die, helaas, ons het nodige gekost hebben. Kosten die je liever niet hebt omdat je weet dat door het virus onze afzetmarkt onder druk staat. Je weet dat je alle zeilen bij moet zetten om je kostprijs, voor zover dat enigszins mogelijk is, te verlagen omdat de opbrengst lager zal zijn. Toch maak je kosten die je niet kunt terugverdienen want een uitbraak wil je als ondernemer ten alle tijden voorkomen. Niet alleen voor ons bedrijf en onze medewerkers, ook voor de omwonende, de zorg en alle anderen die daardoor mogelijk besmet kunnen raken. Dankzij onze creativiteit en de handvatten vanuit onze brancheverenigingen Stigas, KAVB en LTO starten we de oogstperiode als bedrijf corona-proof.
De eerste dagen waarbij alle extra medewerkers op het bedrijf aan de slag waren, was het flink aanpoten voor ons als ondernemers. Hoe goed je het ook vooraf bedenkt, uitwerkt en gereed zet, tijdens de eerste draaidagen weet je pas wat werkt. Voor ons gevoel leken we politieagenten om een ieder te wijzen op de maatregelen, zeker de 1,5 meter maatregel was voor het buitenlandse personeel een flinke omschakeling. Inmiddels weten kennen ze de maatregelen en houden ze zich er goed aan. Al blijft het voor hen, net als voor onszelf en ieder ander, belangrijk om elkaar er structureel op te wijzen.
We moeten elkaar in deze tijd scherp houden zodat we zonder een nieuwe golf aan besmettingen stapsgewijs terug kunnen naar een samenleving waarin we elkaar kunnen begroeten op de wijze die we zelf prettig vinden, met elkaar arm-in-arm kunnen proosten in een horecazaak, elkaar kunnen omhelzen als er steun nodig is en bovenal we onze naasten spontaan kunnen bezoeken zonder na te denken over geldende restricties.