VVD Goeree-Overflakkee staat voor een samenleving waarin iedereen meedoet. Meedoen binnen de maatschappij is de kern van het leven. Door een actieve bijdrage voel je je meer betrokken bij je (leef)omgeving, waardevoller als mens en het biedt toekomstperspectief. Soms lukt het even niet om mee te draaien in de complexe wereld om ons heen. Meedoen naar vermogen blijft essentieel.
Meepraten en meebeslissen is voor de VVD ook maatschappelijke participatie. Meedenken en meepraten levert sociale cohesie en een prettiger leefklimaat op. De ruimte voor participatie is afhankelijk van het onderwerp. Aan de voorkant van een participatietraject wordt duidelijk en proactief aan inwoners en ondernemers gemeld welke invloed zij hebben in het proces. Zo werken we aan draagvlak en voorkomen we teleurstellingen. Niet alle beslissingen zijn geschikt voor burgerparticipatie. Inwoners kiezen hiervoor immers volksvertegenwoordigers tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.
We streven naar een goede toekomst op het eiland voor jongeren door middel van goed vervolgonderwijs, een goede bereikbaarheid met openbaar vervoer en auto, voldoende betaalbare woonruimte en een vrijetijdsaanbod dat past bij hun leeftijd en behoeften.
- Wij zien graag dat jonge kinderen van ouders die inburgeren gebruik (kunnen) maken van Voor- en Vroegschoolse Educatie om achterstanden vroeg aan te pakken of te voorkomen.
- Ieder individu heeft een eigen verantwoordelijkheid om zijn leven zelfstandig in te richten en hier de regie over te voeren. Hier hoort bij dat eenieder problemen in eerste instantie op ‘eigen kracht’ (waar mogelijk met hulp van naasten) dient op te lossen. De gemeente biedt zorg en welzijn aan voor die situaties waarin zelfredzaamheid niet langer mogelijk is.
- De gemeente werkt aan de verdere ontwikkeling van het mens-ontwikkelbedrijf Webego om kansen te geven aan elke inwoner die mee wil doen in onze eilandelijke gemeenschap, ongeacht het ontvangen van een uitkering of een inburgeringstraject.
- Inwoners die steun ontvangen vanuit de participatiewet worden actief begeleid om, waar mogelijk, terug te keren op de arbeidsmarkt. Daarbij richten we ons op iemands talenten en mogelijkheden, en hoe dit aansluit op de arbeidsmarkt. Om kwaliteiten verder te ontwikkelen is om- of bijscholing en vrijwilligerswerk een goede opstap. Wanneer de stap naar regulier werk nog te groot is, begeleiden we onze inwoners naar beschutte werk- en leerwerkplekken.
- Door de nieuwe Wet Inburgering per 1 januari 2022 worden nieuwe Nederlanders begeleid zodra ze in onze gemeente wonen. Ongeacht of dit om een tijdelijke opvang of permanente vestiging gaat. Zij leren onze taal, onze waarden en normen en ervaren het belang van het meedraaien in de samenleving op ons eiland.
- Bij problematische schulden zorgen we voor ademruimte, zodat de problemen met een schuldhulpverlener op een rij gezet kunnen worden. Zo voorkomen we verdere escalatie. Bij schuldhulpverlening hebben we specifiek aandacht voor de mentale gezondheid van onze inwoners. Wanneer er signalen zijn dat schulden ontstaan, bieden we zo vroeg mogelijk hulp aan.
- Instelling van een eilandelijke ‘open verenigingsdag’ (zoals het idee van ‘open monumentendag’); omgeven met publiciteit, waarop verenigingen open dag houden en hun vrijwilligers in het zonnetje worden gezet.
- We normaliseren de jeugdzorg; we plakken niet onnodig etiketten en maken het niet zwaarder dan nodig. Het is niet de bedoeling dat kinderen die hulp krijgen, dit de rest van hun leven als last meedragen.
- Meer taken betekent meer behoefte geld. De landelijke overheid zal de gemeente financieel tegemoet moeten komen om de gemeentelijke begroting niet onevenredig te belasten waardoor andere gemeentelijke taken lijden onder het sociaal domein. Wij zullen de partijlijnen naar de Tweede Kamer ten volle benutten.
- De gemeente zorgt dat publieke ruimtes en gemeentelijke gebouwen ook toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.
- We zetten ons in voor een dementievriendelijke gemeente.
- Elke inwoner kan naast hulp van zijn sociale omgeving terugvallen op vrijwilligers via het platform GOvoorelkaar en hulp vanuit Stichting Zijn.
- We zijn er trots op dat veel inwoners met liefde zorgen voor hun naasten. Deze mantelzorg is ontzettend waardevol. De gemeente staat mantelzorgers bij om te voorkomen dat zij overbelast raken, bijvoorbeeld door respijtzorg aan te bieden.
Perspectief voor jongeren.
- Er is een breed scala aan vervolgonderwijs. Naast de vele MBO opleidingen worden er ook enkele HBO opleidingen aangeboden op de Beroepscampus, zoals HBO Verpleegkunde.
- Er is een goede OV verbinding waarbij je gemakkelijk naar je opleiding of werk reist. Daarnaast zijn wij voorstander van een nachtverbinding in het weekend tussen Rotterdam Zuidplein en het eiland.
- Er komt voldoende betaalbare woonruimte door gebruik te maken van alternatieve woonvormen. Tijdelijke units, tiny houses, woonboten (water-wonen) en communities bieden starters de kans om op eigen benen te gaan staan (zie ook Woonkwaliteit).
- Wij zijn op het gebied van jeugdzorg voorstander van het IJslandse preventiemodel. Het IJslandse preventiemodel is een preventieve aanpak gericht op het maken van een positieve leefomgeving, waarin jongeren gezond, veilig en kansrijk kunnen opgroeien zonder middelengebruik. Samen met de school, ouders, gemeente en andere lokale partners wordt gewerkt aan een veilige omgeving voor jongeren, op alle plekken waar zij veel tijd doorbrengen. Jongeren zijn de basis van deze aanpak omdat zij met vragenlijsten hun mening en wensen kenbaar maken.
- We faciliteren jeugd ontmoetingsplaatsen. De programmering van Het Diekhuus en dorpshuizen moet toegankelijk zijn voor een breed publiek, inclusief een aantrekkelijk programma voor jongeren.
- Nachtrecreatie hoort thuis in de moderne samenleving, ook om onze jeugd te faciliteren. Daarbij zijn wij voorstander van een modern uitgaanscentrum op ons eiland. Een ondernemer die deze faciliteit wil bieden moet kunnen rekenen op ruimtelijke medewerking van de gemeente.