Regels over schone lucht, water en bodem worden vooral op nationaal en Europees niveau gemaakt. Ook het waterschap speelt hierin een rol. De rol van de gemeente daarin is beperkt. Specifieke aandacht zal de komende jaren uitgaan naar de waterkwaliteit van het Grevelingenmeer. Dit is niet alleen vanuit ecologisch opzicht wenselijk, maar ook om het gebied recreatief aantrekkelijk te houden. Een schone gemeente betekent ook dat er een einde komt aan zwerfafval. Het is geen fraai gezicht, maar ook nog eens schadelijk voor flora en fauna. We hebben op het eiland gelukkig veel vrijwilligers die met regelmaat zwerfafval opruimen en we faciliteren hen waar mogelijk.
Nederland heeft het Klimaatakkoord getekend en wil in 2030 een CO2-reductie van 49% realiseren, onder andere door van fossiele naar hernieuwbare energie over te stappen. Deze energietransitie vindt plaats via een Regionale Energie Strategie (RES), waarin de opwek van elektriciteit en de warmtevoorziening van gebouwen centraal staat. In de afgelopen periode is er ingezet op grootschalige opwekking via windmolens en zonneparken. De komende jaren verschuift dit naar kleinschalige initiatieven, zoals zonnepanelen op daken. We zorgen daarmee dat we onze klimaatambities halen, zonder dat ons eiland verder wordt aangetast door windmolens en zonnevelden.
Gezonde omgeving.
- We geven actief steun aan plannen om de waterkwaliteit in het Grevelingenmeer te verbeteren.
- We willen het Krammer Volkerak zoet houden. Verzilting zal ten koste gaan van waardevolle natuur en zoet water is belangrijk voor de landbouw.
- Er moet een einde komen aan schepen die nog steeds op het Volkerak ontgassen.
- NL Delta mag geen beperkingen, schade of overlast opleveren voor de inwoners en ondernemers op het eiland. De gemeente neemt alleen deel aan NL Delta als er geen onduidelijkheden bestaan over eventuele negatieve consequenties voor onze economie, beslissingsvrijheid of omgeving.
- De gemeente faciliteert innovaties bij ondernemers die de kwaliteit van bodem, lucht en water versterken door in de omgevingsvisie daarmee rekening te houden.
- Bij een gezonde woonomgeving hoort ook een intensievere ongediertebestrijding.
Duurzaamheid.
Goeree-Overflakkee is ambitieus op het gebied van duurzaamheid. We vinden duurzaamheid belangrijk voor een gezonde toekomst, maar het is geen doel op zich om ‘koploper’ te zijn. Er zijn veel uitdagingen op het eiland. Geld en ambtelijke capaciteit kunnen we maar één keer inzetten. We zijn er voorstander van om de komende periode opnieuw te bezien wat het ambitieniveau zou moeten zijn in relatie tot de andere opgaven.
- We stimuleren schone lucht door het faciliteren en aanleggen van laadvoorzieningen voor elektrische auto’s. We onderzoeken de combinatie tussen straatverlichting en laadmogelijkheden voor auto’s.
- Goeree-Overflakkee heeft zich bewezen als ‘energy island’. Verdere energie opwek vindt niet plaats door nieuwe windmolens te plaatsen, maar doordat inwoners en bedrijven vrijwillig zonnepanelen op hun daken leggen.
- Ambities in het kader van het Klimaatakkoord liggen vooral in besparing en de verduurzaming van warmte. Hierbij zet de gemeente in op innovaties, zoals woningen op een slimme manier energiezuinig maken. Ook verduurzamen door middel van isolatie speelt hierbij een rol. Pilots met waterstof worden gecontinueerd, waarbij de baten terugvloeien naar de inwoners.
- Duurzaamheid blijft niet een apart thema met een eigen wethouder en beleidsmedewerkers. Duurzaamheid wordt als vast thema geïntegreerd in regulier gemeentelijk beleid.
- De VVD is voorstander van kernenergie. Het Rijk heeft hiervoor inmiddels drie mogelijke locaties aangewezen (Borssele, Maasvlakte en Eemshaven). Kernenergie is CO2 vrij, veilig en neemt weinig ruimte in beslag. De ontwikkeling van kernreactoren van de toekomst gaat hard, zoals de kleine modulaire reactoren waarvoor de interesse wereldwijd groeit.
- De gemeente geeft het goede voorbeeld door haar eigen gebouwen en voertuigen te verduurzamen.