Als de dag van gisteren herinner ik mij mijn installatie als raadslid in maart 2018. Een bijzonder moment. De start van een mooi avontuur. In het begin was het natuurlijk wennen. Wennen aan de ‘dynamiek’ van het openbaar bestuur, wennen aan je rol als volksvertegenwoordiger, wennen aan de hoeveelheid stukken, wennen aan het in het openbaar betogen. Na zo’n twee jaar was ik gewend en begon ik er steeds meer plezier in te hebben.
We zijn nu bijna vier jaar verder en staan aan de vooravond van nieuwe gemeenteraadsverkiezingen. Het afgelopen jaar zijn wij als lokale afdeling razend druk geweest met de voorbereiding daarvan. De VVD vereist dat wij als lokale afdeling een zeer gedegen en zorgvuldig proces doorlopen. Dat vraagt vele uren werk van ons bestuur, onze raadsleden en onze leden. Het vraagt ook nauwgezet en secuur werken, want de VVD wil, terecht, dat wij alle procedures correct doorlopen. Van begin tot eind zijn maar liefst vier algemene ledenvergaderingen (ALVs) nodig om te komen tot een definitieve kandidatenlijst/kieslijst en vastgesteld verkiezingsprogramma. Ik neem jullie graag eens mee in hoe dat gaat.
De eerste stap is het Kaderstellend Advies. Dit document wordt opgesteld door het bestuur. Het bevat alle procedurele spelregels voor de kandidaatstellingsprocedure, bijvoorbeeld hoeveel kandidaten op de lijst komen, of de lijsttrekker apart wordt gekozen, enz. Het Kaderstellend Advies wordt vervolgens vastgesteld door de leden in de Algemene Ledenvergadering van de VVD Goeree-Overflakkee (ALV-1).
De volgende stap is de benoeming van de lijsttrekker. Op voordracht van het lokale bestuur wordt de lijsttrekker aan de leden voorgesteld. De lijsttrekker wordt hierna door de leden gekozen tijdens de tweede algemene ledenvergadering (ALV-2).
Vervolgens wordt de kandidaatstellingscommissie gevormd. Deze commissie bestaat uit lokale leden van de partij. De commissie is verantwoordelijk voor het hele proces rond de kandidaatstelling. Leden die zich verkiesbaar willen stellen moeten een cv en motivatiebrief, kandidaatstellingsformulier, VOG en kopie geldig ID overleggen. De niet-verkiesbare kandidaten kunnen volstaan met een kopie ID en een dispensatieformulier. Alle kandidaten, verkiesbaar en niet-verkiesbaar, komen op de zogenaamde groslijst. Deze lijst bevat alle namen in alfabetische volgorde van de leden die zich aangemeld hebben voor de kieslijst.
Tegelijkertijd starten een aantal (raads)leden met het schrijven van het verkiezingsprogramma. Zij doen dat samen met een groep leden met kennis en ervaring vanuit verschillende sectoren. Dit is een wezenlijk onderdeel van het verkiezingsproces, want in het programma komen onze ambities en doelen voor de nieuwe raadsperiode te staan. Hiervoor wordt ook gesproken met de achterban. Alle leden mogen op- en aanmerkingen geven op het programma en voorstellen doen voor aanpassing.
Het vaststellen van de voorlopige groslijst, de benoeming van de lijstduwer (laatste plaats op de lijst) en het goedkeuren en vaststellen van het verkiezingsprogramma vinden ook weer plaats in een algemene ledenvergadering (ALV-3).
Dan komt het moment dat de kandidaatstellingscommissie uitgebreide en indringende gesprekken gaat voeren met alle kandidaten die zich verkiesbaar hebben gesteld. Hierna wordt de voorlopige kieslijst opgesteld en besproken met de lijsttrekker. De advies kandidatenlijst wordt vervolgens voorgelegd aan de leden in de – alweer vierde – algemene ledenvergadering. De leden stellen de kieslijst dan definitief vast (ALV-4).
Het mag duidelijk zijn, je komt niet zomaar op de kandidatenlijst van de VVD. En ook ons verkiezingsprogramma is het resultaat van vele uren denkwerk en kritisch-constructieve bijdragen van velen. In de volgende extra editie van deze nieuwsbrief, midden februari, zal ik jullie meer vertellen over ons verkiezingsprogramma ‘Gaaf eiland’.
Hartelijke groet,
Ellen Nijssen