In dit artikel vertelt de voorzitter van de Dorpsraad Achthuizen ons meer over de activiteiten van de dorpsraad. Laten we het eerst even algemeen bekijken en daarna inzoomen op Dorpsraad Achthuizen.
Functie van een dorpsraad
Een dorpsraad is meestal een adviesorgaan en vertegenwoordigt de belangen van de inwoners van een dorp. Het is géén officiële bestuurslaag, zoals een gemeenteraad, maar speelt wél een belangrijke rol als schakel tussen inwoners en de gemeente/raad/college. Zo vertegenwoordigen ze het dorp, verzamelen ze signalen (wensen en zorgen) van de inwoners, ze geven advies en inspraak in beleid, kunnen zelf projecten opzetten die bijdragen aan de leefbaarheid en verbinden inwoners onderling.
- De dorpsraad kan richting de gemeenteraad adviezen geven of inspreken tijdens vergaderingen. Zo willen we invloed uit oefenen op het beleid.
- De dorpsraad heeft meestal contact met de dorpsvertegenwoordigers die namens het college van Burgemeester en Wethouders worden benoemd. De dorpsraad kan bij deze bestuurder thema’s of problemen neerleggen.
- Thematisch wordt een dorpsraad door het college uitgenodigd zitting te nemen in een groep (bijvoorbeeld veiligheid of welzijn).
Dorpsraad Achthuizen
Voor Achthuizen geldt hetzelfde, maar met een eigen invulling. Enkele specifieke punten die je vaak ziet:
- Behartiging van de belangen van Achthuizenaren
Ze zijn de spreekbuis van Achthuizen richting de gemeente Goeree-Overflakkee. Bijvoorbeeld bij woningbouwplannen, verkeersveiligheid of behoud van voorzieningen zoals scholen, winkels of sportclubs. - Leefbaarheid en sociale cohesie
In kleine dorpen als Achthuizen is leefbaarheid superbelangrijk. De dorpsraad werkt zoveel mogelijk samen met inwoners aan activiteiten die ervoor zorgen dat mensen zich verbonden voelen. - Samenwerking met gemeente Goeree-Overflakkee
Dorpsraad Achthuizen onderhoudt contact met de gemeente en probeert invloed uit te oefenen op besluiten die het dorp aangaan. Denk aan verkeersveiligheid in het dorp en de polder of het onderhoud van openbaar groen en wegen. Maar ook woningbouw, het behoudt van de school etctera - Initiatieven en projecten in Achthuizen
Waar nodig stimuleren of ondersteunen we burgerinitiatieven, zoals onderhoud aan speeltuintjes, evenementen organiseren of meedenken over energietransitie op dorpsniveau. We hebben het grote geluk een actief verenigingsleven te hebben binnen Achthuizen. Vaak wordt de dorpsraad alleen maar gebruikt als schakel tussen de gemeente en de vereniging, bijvoorbeeld om het jaarbudget te kunnen aanvragen en doorsluizen.
De Dorpsraad Achthuizen heeft zich de afgelopen jaren actief ingezet om de sociale cohesie en leefbaarheid in het dorp te versterken. Een centraal initiatief hierbij is de oprichting van D’8Huiskamer, een ontmoetingsplek voor alle inwoners van Achthuizen. Dit project is gerealiseerd in samenwerking met vrijwilligers en de werkgroep Dorp van Morgen. Maar ook Oost West wonen en natuurlijk de gemeente waren en zijn erg belangrijke partners om een en ander te kunnen realiseren en ‘in leven te houden’.
Belangrijke activiteiten van de Dorpsraad Achthuizen
- Oprichting van D’8Huiskamer: Na ongeveer twee jaar voorbereiding, waaronder het creëren van draagvlak en het zoeken naar sponsoren, is het voormalige zaaltje aan de Pastoor van Luenenstraat 20 opgeknapt en in gebruik genomen als ontmoetingsruimte voor dorpsbewoners. De aanleiding was vooral de demografische veroudering van onze inwoners. Maar ook voor de jongeren worden activiteiten georganiseerd, icm de school bijvoorbeeld.
- Wekelijkse en maandelijkse activiteiten: Sinds september 2023 worden er diverse activiteiten georganiseerd in D’8Huiskamer, zoals koffiemorgens, bewegingslessen voor ouderen, handwerkochtenden en digitale spreekuren.
- Jeugdactiviteiten: In samenwerking met jongerenwerkers van Stichting ZIJN organiseert de dorpsraad activiteiten voor de jeugd, waaronder een jeugdsoos genaamd 8’JAC die elke laatste vrijdagavond van de maand plaatsvindt.
- Samenwerking met zorgprofessionals: Er is regelmatig contact met paramedici, welzijnsadviseurs en gemeentelijke contactfunctionarissen, die aanwezig zijn bij activiteiten in D’8Huiskamer om (zorg)vragen te beantwoorden en ondersteuning te bieden.
Door deze initiatieven heeft de Dorpsraad Achthuizen een belangrijke rol gespeeld in het bevorderen van verbinding en welzijn binnen de gemeenschap, met speciale aandacht voor zowel ouderen als jongeren.
Alleen maar goed nieuws?
Nou bijna wel. De zoektocht blijft er wekelijks. Het begint al met het feit dat dorpsraadsleden vrijwilligers zijn die bij gratie van inwoners en gemeente zich kan bewegen. Hoewel de gemeente (college/ambtenaren) een luisterend oor biedt, is alles erg afhankelijk van tijd, kennis en lef. En daar ontbreekt het nogal eens. Vooral de PDCA (kwaliteitsmethodiek van verbeteren) wijze van werken werkt vaak niet. Zo kan je met gemeente, waterschap, bedrijven, inwoners en dorpsraad een routering voor vrachtverkeer afspreken. Dat lijkt dan goed te gaan, maar dan komt de afronding en dat blijft dan hangen. Vervelende is dat een dergelijk dossier dan slepend gaat worden. De dorpsraad wordt dan een vervelende schakel als zij blijft aanhouden de laatste verbeteringen door te voeren.
Zo ook de ontwikkelingen in het dorp met betrekking tot beschikbare ontmoetingsruimten. We hebben een voetbalvereniging met ruimte en de 8huiskamer. Maar er is ook een keet. Het gebouwtje is niet groter dan een container. Het is jarenlang verwaarloosd door gemeente die niet heeft gecontroleerd of de welzijnsorganisatie heeft gedaan wat is overeengekomen. De dorpsraad en de inwoners komen op de lijn om de Keet op te knappen omdat dit voor de jeugd erg belangrijk is. En komt de ambtelijke stoomtrein opgang en visieloos wordt het geschrapt. Dan wordt er niet geluisterd naar het dorp, vertegenwoordigd door de dorpsraad. Het is zelfs contrair aan de geschreven visie leefbaarheid dorpen te behouden en te versterken. En het meest vervelende is, de dorpsraad en inwoners hebben de middelen en de menskracht om de plek te behouden.
Als laatste, de Dorpsraad Achthuizen mocht zich gelukkig prijzen om als eerste Dorp van Morgen te zijn. We hebben dit vol energie (en ja met vallen en opstaan) omarmd. En dan gaat de gemeentelijke weerstand opspelen. Geen visie hoe nu verder, geen pioniers mentaliteit, geen gemeenschappelijke geïnternaliseerde drive om de energie in een dorp (-sraad) te omarmen, begeleiden en op een volgend niveau te brengen. En dan loopt de energie weg, stoppen dorpsraadleden en komt het geloof in een gemeente wederom in de knel.
Aansluitend op dit laatste. De dorpsraad Achthuizen is enigszins belast met wat pioniers lef. Zo zijn we van mening dat we sommige zaken beter kunnen dan bijvoorbeeld de gemeente. Dan blijkt, bij nakijken, dat de gemeente in haar spelregels ‘the right to challenge’ heeft opgenomen. Kunnen de inwoners het beter, dan hebben ze het recht dit te proberen. Dat is best spannend, voor alle betrokkenen. Na al verschillende keren gevraagd te hebben om hulp en partnership om dit te onderzoeken en te regelen blijft een reactie uit. Als je doet wat je deed krijg je wat je kreeg…haal zo’n aanbod dan maar liever uit je spelregels, loop je ook geen averij op!
Afsluiting
Dorpsraad Achthuizen gelooft nog steeds in de kracht van het dorp en dus inwoners. Is ervan overtuigd dat de culturele verschillen ondersteund moeten worden door een servicegerichte gemeentelijke overheid. Dat betekent LEF om te pionieren, LEF bij alle betrokkenen. En dat kan ook binnen juridische kaders, onze dorpsraad is niet naïef, wel ambitieus. Zoals gezegd:
Achthuizen, kleinste dorp, grootste ambitie!
Aad de Kool
Voorzitter dorpsraad Achthuizen