De VVD ziet een goede toekomst voor boeren in Zuid-Holland. Met de veranderende wereldorde is voedsel van eigen bodem niet alleen belangrijk voor de economie en onze gezondheid, maar ook voor onze onafhankelijkheid van andere landen.
Onze boeren verdienen toekomstperspectief. Nu het Rijk het geld voor de natuur- en stikstofdoelen heeft ingetrokken, wordt de rekening op het bordje van de boer gelegd. Dat is natuurlijk onacceptabel. De doelen moeten worden behaald, maar voor niets gaat de zon op! De VVD wil voorkomen dat de rekening voor het behalen van deze doelen door de boeren wordt betaald in plaats van door het Rijk. Daarom hebben wij in Zuid-Holland opgeroepen dat de provincie zich maximaal inzet voor extra geld van het Rijk en tegelijkertijd precies in kaart heeft wat de consequenties zijn van het instrumentarium voor bijvoorbeeld de landbouwsector. Zodat de boeren in Zuid-Holland toekomstperspectief hebben.
Rijk moet verantwoordelijkheid nemen
De VVD Zuid-Holland maakt zich zorgen over de toekomst van ons landelijk gebied. Nu zowel het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) als het transitiefonds door het kabinet zijn ingetrokken, staat de provincie Zuid-Holland aan de lat om de natuur-, stikstof-, water- en klimaatdoelen te halen, zonder dat daar geld voor beschikbaar is. Als VVD roepen we al langer op dat de provincie geld moet regelen bij het Rijk. Woordvoerder landbouw Mirjam Nelisse heeft tijdens de Provinciale Statenvergadering van 5 maart de toezegging gekregen dat het College zich hiervoor maximaal zal inspannen. De 188 miljoen euro die beschikbaar is voor het behalen van de doelen willen we effectief en efficiënt besteed zien worden. Mirjam Nelisse: “We willen dat eventueel vrijvallend geld tussen de verschillende maatregelpakketten onderling kan worden geschoven en hiermee ook projecten voor de waterkwaliteit kunnen worden gefinancierd. Bovendien willen we dat het Rijk met voorrang budget vrijmaakt voor stikstofreducerende maatregelen.”
Geen dwang en drang
De oplossingen die het College van Gedeputeerde Staten voorstelt als alternatief voor het transitiefonds zijn volgens de VVD niet wenselijk. Het College overweegt om instrumentarium in te zetten, zoals bijvoorbeeld onteigening, een verbod op landbouw of bepaalde teelten in gebieden en een verbod op specifieke gewasbeschermingsmiddelen. Op die manier worden de kosten niet door het Rijk gedragen, maar bij de boeren gelegd. Dat is niet hoe de VVD het toekomstperspectief voor de boeren voor ogen heeft. Als we als ultimum remedium de inzet van instrumentarium moeten overwegen, vindt de VVD dat op voorhand de voors en tegens bekend moeten zijn, evenals de mogelijke consequenties voor het verdienvermogen en de vitaliteit van de landbouwsector. Ook hierop heeft Nelisse een toezegging van het College gekregen.
Toekomstperspectief
De VVD is groot voorstander van de gebiedsgerichte aanpak om de stikstof-, natuur-, water- en klimaatdoelen te halen in het landelijk gebied. “Wij willen dat de boeren hierbij aan tafel zitten, zodat er breed gedragen en geaccepteerde maatregelen worden genomen”, zegt Mirjam Nelisse. De VVD is om die reden tevreden dat de inhoudelijke lijn uit het Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied wordt voortgezet.
Mirjam Nelisse besluit: “We moeten snel van het stikstofslot af. Voor de landbouw en de PAS melders, maar ook voor woningen en infrastructuur.”
Mirjam Nelisse
Provinciale Statenlid
E m.nelisse77@gmail.com
M 06-5174 3324