We leven in een samenleving waarin tegenstellingen steeds meer worden aangescherpt. Wij, als onderdeel van de lokale overheid, zullen ons uiterste best moeten doen om het belang van de democratie uit te dragen en daar ook naar te handelen. Soms leiden genomen besluiten door de gemeente(raad) tot onbegrip bij inwoners. Ook de ervaring van de samenwerking tussen de gemeente en haar inwoners wordt wisselend ervaren. Vertrouwen in elkaar is van essentieel belang om elkaar te begrijpen en te bouwen aan een mooier eiland voor iedereen.
De VVD staat voor een gedegen financieel beleid met een sluitende meerjarenbegroting en zo min mogelijk belastingverhoging. Structurele uitgaven mogen alleen gedekt met structurele inkomsten. Eenmalige meevallers mogen niet worden gebruikt voor structurele extra uitgaven. Iedere euro die de gemeente uitgeeft is door hardwerkende inwoners van het eiland verdiend. Dit geld moet daarom zuinig en zinnig worden besteed. We willen dat de gemeente transparant is waar het belastinggeld aan wordt uitgegeven.
- De VVD is voorstander van een raadsakkoord. In een raadsakkoord worden door de raadsfracties de belangrijkste punten voor een nieuw te vormen college vastgelegd.
- Het is gebruikelijk dat partijen vooraf een wethouderskandidaat presenteren. Dit vinden wij een achterhaalde aanpak, die niet leidt tot een sterkere bestuurskracht. De VVD wil hierin een cultuuromslag. Wij zouden graag zien dat een coalitie eerst een uitwerking maakt van het raadsakkoord en dit vertaalt in competentieprofielen voor de bestuurders. Vervolgens worden daar wethouders bij gezocht die de competenties hebben om het programma uit te voeren.
- College en raad hebben niet alleen oog voor de groep die duidelijk haar stem laat horen, maar heeft ook oog voor de belangen van een eventuele ‘stille meerderheid’ die minder actief participeert (op sociale media). De gemeente informeert zich over de achterban en de achtergrond van belangengroeperingen.
- De gemeente zorgt voor maximale transparantie in besluitvorming.
- College en gemeenteraadsleden zijn zichtbaar en komen regelmatig voor overleg naar een kern voor een gesprek met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties.
- Het bestuur van de gemeente creëert en onderhoudt een sterke verbinding met de Provincie Zuid-Holland en de landelijke politiek. Om het verschil te kunnen maken moeten Provincie en Rijk ons zien en kennen.
- We willen zo laag mogelijke gemeentelijke lasten voor inwoners en ondernemers. Dit willen we bereiken door geld doelmatig te besteden en de gemeentelijke organisatie zo klein mogelijk te houden.
- We willen zo laag mogelijke tarieven voor leges en vergunningen.
- Een deel van de toeristenbelasting wordt in overleg met de sector besteed. Dit willen we zo houden.
- We vertellen bijtijds en proactief het realistische verhaal over zaken die maatschappelijke impact hebben. Via rubrieken in kranten en op social media geven we een heldere uitleg. Hierin wordt de aanloop, het doel, het proces en de uitkomst duidelijk uitgelegd.
- Om te blijven stimuleren dat ondernemers hun nek uitsteken en blijven investeren, is betrouwbaarheid van de gemeentelijke overheid van cruciaal belang.
- De gemeente wordt meer dienstbaar. Digitalisering, een afspraak moeten maken en formele en weinig empathische communicatie vergroten de afstand in plaats van dat ze voor meer dienstbaarheid zorgen. We willen een nieuwe kijk op gemeentelijke dienstverlening waarbij klantgerichtheid centraal staat. Proactief meedenken met een vraag van een inwoner, transparante en empathische communicatie, zichtbaarheid en vraaggericht in plaats van aanbodgericht handelen spelen hierbij een rol.
- De gemeente is voor elke inwoner bereikbaar ongeacht je vraag, afstand tot het gemeentehuis en/of je kennisniveau. Brieven, gesprekken en informatie in kranten of op internet is in begrijpelijke taal.
- De gemeente beantwoordt verzoeken in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) / Wet Open Overheid (Woo) tijdig en volledig.
- Een nieuw gemeentehuis heeft voor ons geen prioriteit.
- De GO-bus zorgt voor een betere bereikbaarheid van het gemeentehuis in andere kernen dan Sommelsdijk-Middelharnis. De inzet van de GO-bus blijft en wordt waar nodig verbeterd op basis van de behoeftes van onze inwoners.
- Dorpsraden zijn een middel om lokale betrokkenheid te bevorderen. Om meer duidelijkheid te scheppen over de rollen en taken van dorpsraden stellen we een richtlijn op waarin dit wordt vastgelegd.
- De gemeente zorgt ervoor dat de ICT volledig up-to-date is, zodat privacygevoelige informatie van inwoners beschermd is tegen digitale hacks en cyberaanvallen.
- De wereld houdt niet op bij de gemeentegrens. De gemeente werkt slim samen met buurgemeenten als dit leidt tot betere oplossingen voor bereikbaarheid, regionale werkgelegenheid of woningbouw.