Begin deze maand heeft de energieregio Goeree-Overflakkee tijdig haar Concept Regionale Energiestrategie (RES) ingediend bij het Planbureau voor de Leefomgeving. Deze voorlopige RES vormt, samen met die van de andere 29 energieregio’s, een stap in de richting van de reductie van CO2-uitstoot. Maar als Nederland de gestelde klimaatdoelen wil halen, dan is er meer nodig dan dat. Alleen met een afgewogen energiemix inclusief kernenergie kan het doel behaald worden om als natie in 2050 geen CO2 meer uit te stoten. Simpelweg omdat ons nationale oppervlak te klein is om aan de toenemende energievraag te voldoen met de opties wind en zon.
In het klimaatakkoord van Parijs uit 2015 is afgesproken dat de deelnemende landen de opwarming van de aarde zullen beperken tot minder dan twee graden Celsius ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. Het nationale Klimaatakkoord dat daar in 2019 op volgde heeft als centraal doel om de uitstoot van broeikasgassen in Nederland terug te dringen met 49% ten opzichte van 1990. Landelijk gezien leidt dit tot een grote opgave: de realisatie van 35 TeraWattuur (1 Terawatt = 1 miljoen Megawatt) aan elektriciteit met wind en zon vóór 2030. Dat is een vervijfvoudiging van wat eind 2019 aan zonnepanelen en windmolens op Nederlandse bodem stond.
Nederland is verdeeld in 30 energieregio’s die elk een op duurzaamheid gerichte strategie ontwikkelen. Goeree-Overflakkee vormt zo’n energieregio. Dat is bijzonder, want de andere energieregio’s bestaan uit meerdere gemeenten. Dat komt vanwege onze bijzondere ligging als eiland en omdat er de afgelopen jaren op Goeree-Overflakkee al veel is gerealiseerd: in de loop van 2021 zullen 69 windmolens 225 megawatt aan elektriciteit opwekken en vier terreinen met zonnepanelen zullen dan bijna 81 megawatt opleveren. (https://klimaatkrachtiggo.nl/wp-content/uploads/2020/10/Concept-RES-Goeree-Overflakkee.pdf).
Maar als op 1 februari 2021 blijkt dat de plannen in de 30 voorlopige RES’en gezamenlijk niet leiden tot het bereiken van de nationale doelstellingen uit het Klimaatakkoord, dan resteert een restopgave die verdeeld moet worden over de verschillende energieregio’s. Op 1 juli 2021 moeten de definitieve RES’en, inclusief de restopgave, worden vastgesteld – de zogenaamde RES 1.0 – door de gemeenteraad, provinciale staten en het algemeen bestuur van het waterschap. De VVD Goeree-Overflakkee dringt erop aan dat de bewoners en ondernemers van het eiland in dit gehele traject goed worden betrokken. Ook willen wij dat aanpassingen voor woningeigenaren behapbaar en betaalbaar zijn.
Tegelijkertijd realiseert de VVD Goeree-Overflakkee zich dat een diverse energiemix nodig is om de opwarming van de aarde en de daarmee samenhangende zeespiegelstijging te beteugelen. De hoeveelheid ruimte die nodig is voor een windmolen bedraagt gemiddeld zo’n 25 hectare (35 voetbalvelden). Zonnepanelen scoren beter, maar ook daarvoor geldt dat het ruimtebeslag per opgewekte eenheid energie simpelweg te hoog is voor een klein land als Nederland. Bovendien is nog steeds achtervang nodig omdat wind en zon geen stabiele energieleverantie garanderen zolang energieopslag nog technisch lastig of niet duurzaam is. Die achtervang gebeurt nu met CO2-uitstotende kolen- en gascentrales.
De VVD wil daarom af van de taboe-verklaring van kernenergie, een vorm van energieproductie waarbij geen CO2 vrijkomt en die heel goed kan worden aangepast aan vraag en aanbod . Tweede Kamerlid Mark Harbers zet dit standpunt uiteen in een heldere video. (https://www.youtube.com/watch?v=9Mca4zYiov0&feature=youtu.be).
De wens om kernenergie bespreekbaar te maken speelt overigens ook op lokaal niveau. Zo pleitte de VVD-fractie in Woerden begin dit jaar al voor een haalbaarheidsonderzoek naar de bouw van een kleinschalige kerncentrale in de provincie Utrecht. Deze relatief kleine kernreactoren worden ontwikkeld door de Britse fabrikant Rolls Royce. Zo’n minicentrale van 16 meter hoog heeft een capaciteit van 500 megawatt, vergelijkbaar met de bouw van 125 windmolens van 4 megawatt!
Ook de VVD Goeree-Overflakkee vindt dat er serieus onderzoek gedaan moet worden naar de mogelijkheid om kernenergie op te nemen in onze energiemix. Tunnelvisie en oogkleppen hebben de mens nooit verder geholpen. En ach, de band Indeep wist het eigenlijk al in 1983:
There’s not a problem
That I can’t fix
‘Cause I can do it
In the mix
(Voor de disco-liefhebbers: op 3 minuten 10 seconden)
Foto: Pieter van Es