Op deze plek tippen we boeken die interessant zijn voor (regionale) liberalen. In deze eerste aflevering van deze rubriek noemen we ‘Een klein land met verre uithoeken; ongelijke kansen in veranderend Nederland’ van Floor Milikowski, uitgegeven in april 2020.
Hoe komt het dat sommige steden of regio’s in ons land het goed doen en andere niet of minder? Hoe willen we dat het land eruit ziet? Wie kan, wil of moet daar invloed op uitoefenen?
Tussen de jaren ’70 en het begin van deze eeuw is Nederland ingrijpend veranderd. De economie van fabrieken, scheepswerven en mijnbouw is omgezet in een economie die draait om kennis en creativiteit. En waar na de Tweede Wereldoorlog politiek Den Haag de meest kansarme delen van het land ondersteunde, werd onder premier Ruud Lubbers begin jaren ’80 een nieuwe benadering ingezet waarbij juist de kansrijke delen werden gesteund en versterkt. Of zoals Gerrit Wagner, voormalig president-commissaris van Shell en voorzitter van de naar hem genoemde adviescommissie voor het kabinet Van Agt zei: “Don’t back the losers, but pick the winners.”
Floor Milikowski is journalist en geograaf. Door gesprekken met bestuurders, politici, bewoners, ondernemers, ontwikkelaars en architectn door heel het land schetst zij een tijdsbeeld van onze veranderde dorpen en steden, laat winnaars en verliezers aan het woord, geeft inzicht in al dan niet geslaagde plannen en ideeën. Een lezenswaardig boek voor wie geïnteresseerd is in het hoe en waarom van ons economische landschap en de groeiende kloof tussen kansarm en kansrijk, tussen centrum en periferie.