Uit onderzoek blijkt dat er weinig verband is tussen de tevredenheid van dorpsbewoners met hun leefomgeving en de aanwezige voorzieningen. De tevredenheid over het dorp of buurtschap blijkt met name te worden bepaald door de kwaliteit van de woonomgeving, de bereidheid van buren om elkaar te helpen, een gevoel van veiligheid en de bereikbaarheid van het dorp. Nabijheid van voorzieningen wordt niet meer zo zeer in afstand gemeten, maar in tijd. We vinden als VVD bepaalde basisvoorzieningen echter wel wenselijk. Een ontmoetingsplek (dorpshuizen) in iedere kern is daar een voorbeeld van. En voor kinderen moet het mogelijk blijven om op de fiets de basisschool en sport- en speelplekken te bereiken.
De VVD Goeree-Overflakkee wil als het gaat om het thema leefbaarheid niet meer in alle kernen krampachtig vasthouden aan het idee van het zogenoemde ‘autonome dorp’. Hiermee bedoelen we dat een dorp in alle voorzieningen zelf kan voorzien. Het is oneerlijk om het beeld proberen voor te houden dat dit naar de toekomst toe wel lukt. Dit komt enerzijds omdat de gemeente nauwelijks invloed heeft op bepaalde voorzieningen (zoals beschikbaarheid van een supermarkt) en anderzijds ook omdat inwoners door tal van oorzaken zelf steeds vaker aan de voorzieningen in het eigen dorp voorbijgaan. Door plezierig landelijk wonen aan te bieden met werk en voorzieningen bereikbaar in een redelijke tijd, kunnen kernen als gemeenschap toch groeien en voorkomen we leegloop of leegstand.
- Op basis van de in 2019 uitgevoerde dorpsanalyses analyseert de gemeente per kern wat minimaal benodigd is om een aantrekkelijk wooneiland te zijn voor huidige en nieuwe bewoners.
- De gemeente definieert over welke openbare (basis- en/of regio-) voorzieningen kernen moeten beschikken.
- Als gemeente stimuleren wij dorpsraden om actieve leefbaarheidsplannen te maken die bijdragen aan het vergroten van de sociale cohesie.
- Actieve sociale kernen zorgen ervoor dat onze ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. Ze blijven langer onderdeel van de samenleving. Iedere kern verdient zijn eigen ‘knarrenhof’ of andere alternatieve woonvorm voor ouderen.
- De gemeente stimuleert en faciliteert de aanleg van digitale infrastructuur en – samen met Paulina.nu – de inzet van nieuwe technologie (domotica/virtuele thuiszorg) ter ondersteuning van thuiswonende ouderen.
- Het niveau van onderhoud van de openbare ruimte moet omhoog. Er staat te veel onkruid in de openbare ruimte. We voorzien het centrum van iedere kern met bloembakken. Burgerinitiatieven om openbaar groen te beheren worden gefaciliteerd en gestimuleerd.
- De gemeente stimuleert burgerinitiatieven en geeft ze zo nodig een steuntje in de rug. Het zelf-organiserend vermogen van inwoners moet niet leiden tot het achteroverleunen van de gemeente.
- In de winkelcentra van Ouddorp, Middelharnis en Oude-Tonge zijn openbaar toegankelijke toiletvoorzieningen beschikbaar (24/7).
- Evenementen zijn belangrijk voor de leefbaarheid in kernen en het stimuleren van gemeenschapszin. Daarbij horen ook cultuurhistorische evenementen zoals bijvoorbeeld de Sinterklaasintochten, Holle Bolle Dagen, Oeltgendag en de Port dagen. Bij kleinschalige evenementen passen laagdrempelige veiligheidseisen en eenvoudige vergunningverlening.
- Goeree-Overflakkee heeft erfgoed dat historisch belangrijk is en vaak bepalend in het landschap of kern. We willen het erfgoed behouden en zijn voorstander van publieke toegankelijkheid waar mogelijk.
- We zien de rol van de gemeente om cultuur te stimuleren, niet om het volledig te betalen. Wij vinden dat kunst en cultuur toegankelijk horen te zijn voor iedereen. Als voorwaarde voor subsidie verwachten we dat aanvragers ook zelf zorgdragen voor een deel van de inkomsten.