Het is bekend dat de meeste gemeenten in Nederland kampen met het probleem dat zonder glyfosaat het onkruid moeilijk te bestrijden is. Het is onkruidbeheersing geworden. Wij zien en kunnen lezen dat op Goeree-Overflakkee alles in het werk gesteld wordt om de kernen en groene buitenruimte er verzorgd uit te laten zien. Ondanks alle inspanningen laat het beeldkwaliteitsniveau toch te wensen over. Inwoners klagen over de staat van onderhoud van de openbare ruimte en de VVD kan dat goed begrijpen. Op 11 juli heeft de VVD hier schriftelijke vragen over gesteld en op 4 september jl. heeft het college de vragen beantwoord.
1. Kunt u aangegeven of het afgesproken beeldkwaliteitsniveau behaald wordt?
Ondanks alle inspanningen wordt het afgesproken kwaliteitsniveau op dit moment (deels nog) niet behaald. Dit verschilt per district
2. Indien niet behaald, kunt u aangegeven wat de oorzaak hiervan is?
Dat het afgesproken kwaliteitsniveau nog niet is behaald heeft een aantal oorzaken. Na de pilot van vorig jaar, met de gekozen hogere beeldkwaliteit A, heeft er begin dit jaar een aanbesteding, per district (West, Midden en Oost), plaatsgevonden voor de onkruidbeheersing op de afgesproken beeldkwaliteit A. De nieuwe aannemers moeten nog bekend worden met het betreffende district en in de praktijk ondervinden waar ze het beste welke methode in moeten zetten. Ook areaalkennis speelt een rol. Dit alles vergt enige tijd. Daarom is gekozen voor een driejarig contract met optioneel een verlenging voor nog één jaar. Ook de weersomstandigheden zitten dit seizoen niet mee. Afwisselend warm en regen zijn de perfecte omstandigheden voor het onkruid wat op de verharding groeit. In het bijzonder noemen we district West. Met name daar gaat het nog niet zoals we graag zouden willen zien. Dit is ook af te leiden aan de meldingen en klachten die veelal uit dat district afkomstig zijn. Alles wordt in het gewerkt gesteld om ook daar het afgesproken niveau te behalen. Na gesprekken met de aannemer is er extra inzet om de achterstand weg te werken. Ook wordt er een weekprogramma samengesteld met locaties en in te zetten methodes.
3. Heeft u het idee dat meer taken uitbesteden zal leiden tot een hoger beeldkwaliteitsniveau?
Alle taken rondom de onkruidbeheersing op verharding zijn inmiddels uitbesteed. De aannemers maken gebruik van de verschillende technieken; branden (hete lucht), borstelen en heet water. Kanten steken (grens gras en verharding) en vegen gebeurt nog in eigen beheer. Het uitbesteden hiervan zal niet leiden tot een hoger niveau. Het zelf vegen zorgt voor flexibiliteit en directe inzetbaarheid. Het vegen van de verhardingen is erg belangrijk voor de onkruidbeheersing. Met het vegen wordt de voedingsbodem voor het onkruid weggehaald.
4. Kunt u aangeven wat de kosten zijn wanneer we naar een hoger niveau willen?
Op dit moment is er A-kwaliteit afgesproken volgens de CROW-beeldsystematiek. In de standaard beeldmeetlat voor onderhoud staat ook A+. A+ betekent dat er geen onkruid
voorkomt. Dit komt alleen voor bij nieuw opgeleverde projecten. Zoals in CROWkwaliteitscatalogus staat omschreven: ‘Niveau A+ is vooral een opleveringskwaliteit, die moeilijk voor langere tijd vast te houden is’. Aannemers zullen op dit kwaliteitsniveau dan ook niet inschrijven. Ter verduidelijking, bij de afgelopen openbare Europese aanbesteding waren voor de 3 percelen slechts 6 inschrijvers, mede door het hogere niveau wat we nu al vragen. Het huidige afgesproken kwaliteitsniveau biedt ruimte voor verbetering. Diverse zaken worden opgepakt om het huidige afgesproken kwaliteitsniveau te behalen. Dat zit niet alleen in de werkzaamheden van de aannemers, maar ook in de inrichting van de openbare ruimte, gebruik materialen, communicatie, etc. Lastige situaties worden in beeld gebracht om passend op te kunnen lossen. Met name in parkeervakken, en langs trottoirs waar auto’s staan geparkeerd, is een goede en afdoende bestrijding bijna onmogelijk. Dit speelt ook langs gevels, hagen en erfafscheidingen van particulieren, waar al snel schade kan ontstaan met de huidige beschikbare en gebruikte technieken.
5. Vindt u het een goed idee om samen met de gemeenteraad een plan te bedenken hoe we
inwoners, ondernemers, scholen, verenigingen en kerken kunnen overtuigen dat zij zelf enorm kunnen bijdragen in het verhogen van de beeldkwaliteit door hun eigen stukje grond rondom hun huis of gebouw schoon te houden?
Bij de start van het onkruidseizoen is er via diverse kanalen een oproep gedaan waarin aan bewoners wordt gevraagd hun eigen stoepje voor de deur schoon te houden enz. Met name het weghalen van het onkruid op de erfgrens en het vegen van de goot waar altijd de auto geparkeerd staat, zijn kleine werkzaamheden maar met een groot effect. Door dit vaker te gaan communiceren, niet alleen bij het begin, maar ook tijdens het groeiseizoen, kunnen we de burgers overtuigen hun steentje bij te dragen aan een verzorgde buitenruimte. Er zal ook een stukje besef en acceptatie moeten komen dat het er zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen toch wat anders uitziet in de buitenruimte. Het effect van bestrijding met glyfosaat was waarschijnlijk toch groter dan dat we met zijn allen verwacht hadden. Ook bij A-kwaliteit mag er gewoon wat onkruid staan. ‘Groen’ in de voegen bestaat vaak uit een combinatie van mos en onkruiden. Algen en mossen vallen hierbij niet onder de definitie ‘onkruid’ en tellen dus niet mee. Zie de bijgevoegde computeranimatie van A-kwaliteit volgens de CROW beeldmeetlat.